نفس صدا دار در کودکان
لارنگومالاسی، یکی از بیماری های حنجره است و در واقع اختلالی است که در آن، بافت نرم بالای تارهای صوتی و مجاری هوایی، هنگام تنفس، بر روی هم قرار می گیرند و منجر به استریدور (سوت تنفسی) می شوند. صدایی که به خوبی هنگام نفس کشیدن کودک احساس خواهد شد.
علت بروز لارنگومالاسی
لارنگومالاسی، نقصی است که زمان تولد مشاهده می شود. در طول رشد جنین، ممکن است ساختار سفت و محکم حنجره، رشد کافی را نداشته باشد. در نتیجه، هنگام تولد ضعفی در این ساختارها وجود دارد که هنگام نفس کشیدن خود را نشان می دهند.
در کودکان، لارنگومالاسی یکی از شایع ترین علل بروز سوت تنفسی است که به مرور زمان بهبود می یابد.
علائم و نشانه های لارنگومالاسی
تنفس با صدای بلند و گوش خراش، شایع ترین علامت لارنگومالاسی است که عمدتا به هنگام نفس کشیدن کودک شنیده می شود. این صدا معمولا زمانی که نوزاد غذا می خورد و یا خواب است، بیشتر می شود، که البته هنگام گریه کردن نوزاد شنیده نخواهد شد.
تنفس صدادار وقتی شدت می گیرد، پوست نوزاد به سمت داخل کشیده می شود، که در نواحی مانند گردن بالای استخوان جناغ سینه و زیر دنده ها به خوبی دیده خواهد شد.
بسیاری از نوزادان مبتلا به لارنگومالاسی، مشکلاتی را در غذا خوردن دارند. بر خلاف بزرگسالان، نوزادان می توانند در یک لحظه عمل تنفس و بلع را همزمان انجام دهند. که به دلیل وضعیت قرارگیری حنجره نوزادان می باشد.
کودکان مبتلا به لارنگومالاسی خفیف و متوسط، مشکلاتی را در تنفس و غذا خوردن دارند، به همین خاطر باید وقفه های مکرر هنگام غذا خوردن داشته باشند. این حالت می تواند باعث طولانی شدن زمان غذا خوردن کودک شود. گاهی اوقات ممکن است این مشکل به حدی شدید باشد که باعث شود کودک به سختی وزن اضافه کند.
لارنگومالاسی متوسط و شدید می تواند مشکلات خواب و یا قطع تنفس به هنگام خواب را برای کودک به همراه داشته باشد.
لارنگومالاسی اختلالی است که باعث تولید صدای سوت در هنگام تنفس می شود
تشخیص لارنگومالاسی
علاوه بر بررسی کامل سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی، لارنگوسکوپی نیز در مطب انجام خواهد شد. در طول انجام این تست، لوله ای ظریف و باریک از راه بینی وارد می شود تا امکان مشاهده حنجره برای پزشک فراهم گردد.
البته در مواقعی که نیاز به بررسی ها و جزئیات بیشتری از مجاری تنفسی باشد، این تست در اتاق عمل انجام می شود.
در برخی موارد، خواب کودک نیز مورد بررسی قرار می گیرد تا ابتلا به آپنه انسدادی خواب نیز مشخص گردد.
درمان لارنگومالاسی
در بیشتر موارد، لارنگومالاسی به عنوان شرایط بی خطر در نظر گرفته می شود، چرا که به مرور زمان و بی آن که نیازی به اقدامات درمانی باشد، برطرف خواهد شد.
در نوزادانی که علائم شدیدی دارند، داروهایی به منظور کنترل رفلاکس معده که با لارنگومالاسی در ارتباط است، در نظر گرفته خواهد شد.
در نوزادانی که میزان تنفس صدادار متوسط و شدید است و مشکلات غذا خوردن و یا خواب مشاهده می شود، روش جراحی به نام سوپراگلوتوپلاستی توصیه خواهد شد. این روش، شامل بررسی حنجره و کوتاه کردن بافت اضافی اپی گلوت است، تا فضای بیشتری برای عبور هوا به نای فراهم گردد. این روش جراحی، تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد شد.
این جراحی توسط بهترین جراح حنجره و از راه دهان انجام می شود و هیچ گونه اسکاری خارج از بدن بر جای نخواهد ماند. معمولا نیاز است کودک یک تا سه روز در بیمارستان بستری شود.
از جمله مزایای سوپراگلوتوپلاستی می توان به بهبود تنفس، وضعیت بلع و خواب کودک اشاره کرد.
توصیه می شود به دلیل حساس بودن این نوع جراحی ها ابتدا برای تشخیص و بررسی وضعیت کودک به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید تا بهترین روش درمان برای وی در نظر گرفته شود.
Source: https://www.stanfordchildrens.org/en/service/aerodigestive/laryngomalacia